We vroegen de commentator om commentaar

En zo kwamen we uit bij Hidde Stuut, de (pas) 25-jarige commentator van diverse pullingwedstrijden, uit Beilen. Het publiek vertellen wat er zo al te zien is tijdens de wedstrijd en dingen uitleggen over de sport is helemaal zijn ding. We vroegen hem naar zijn rol en voorbereiding op een wedstrijddag en vroegen hem de charme van Tractor Pulling Eext onder woorden te brengen.

Uitlaat(klep)

In 2018 speakerde hij voor het eerst een wedstrijd. Toen met (nu collega) Erik van Oosterhout, een bekende stem voor veel pullingfans. Hidde’s interesse in de sport zit diep, het komt zowaar vanuit zijn tenen. ‘Tractor pulling is mijn grote passie, hobby, uitlaatklep. Gekscherend wordt weleens gezegd dat het de belangrijkste bijzaak in het leven is. De brute vermogens die je tot in je tenen voelt, de geur, het geweld en spektakel. Dat ‘virus’ grijpt je vast de eerste keer dat je een wedstrijd bezoekt en laat je niet meer los.’ Stuut begint op stoom te komen; ‘Samen met een heel team van vrijwilligers en functionarissen werken we op zo’n dag keihard om er iets moois van te maken voor het publiek. Dat geeft mij ontzettend veel energie. Het klinkt misschien wat overdreven, maar ik zou me geen leven zonder deze motorsport kunnen voorstellen.’

Improvisatietalent

De voorbereiding van een commentator is logischerwijs anders dan die van de rijders, al blijft ook Hidde net als zij goed op de hoogte van ontwikkelingen en nieuws in de verschillende klassen. ‘Ter voorbereiding schrijf ik altijd wat steekwoorden op de startlijsten, om eventueel wat over te vertellen tijdens de wedstrijd. Ook print ik de competitiestanden uit, waar ik het een en ander op arceer.’ Natuurlijk is het verloop van een wedstrijd vooraf niet te voorspellen en dus wordt er veel geïmproviseerd; ‘Je moet steeds inhaken op wat je ziet gebeuren.’

Gas is alles, maar show ook

Een evenement moet boeiend zijn voor het publiek, ongeacht of er op één of drie wedstrijdbanen wordt gereden vindt Stuut; ‘Als ik zelf op de tribune zit hou ik van een snelle, vlotte wedstrijd met een mooie mix tussen muziek en boeiend commentaar. Verder uiteraard zaken als goede catering, professioneel opgezet terrein waar aandacht is voor details.’ Over Eext is Hidde duidelijk; ‘Het evenement is uniek, het kent een rijke historie en dat moeten we koesteren. Al meer dan 30 jaar wordt er, op een klein en knus wedstrijdterrein middenin het dorp, een wedstrijd georganiseerd. De charme van Eext, één van de weinig pullingwedstrijden in Noord-Nederland, is landelijk een begrip.’

Old Skool

Eext heeft altijd geprobeerd dicht bij zichzelf te blijven. Dit betekent niet, dat de organisatie stil staat; zij probeert steeds met de tijd mee te gaan. ‘Old Skool om 11 uur ‘s ochtends beginnen zie je niet zoveel meer op de pullingkalender,’ gaat Hidde verder, ‘ik kan me er al op verheugen!’. De perfecte wedstrijddag start volgens Stuut vroeg, met een fris zomerzonnetje en een goede bak koffie op het terrein. ‘Publiek dat langzaam binnendruppelt, motoren die warmdraaien en dan langzaam werken we met z’n allen toe naar de start van het evenement.’ Dat Tractor Pulling Eext aan zon meestal niets te klagen heeft weet Hidde uit ervaring; ‘We hebben al eens met 35 graden op de tribune gezeten, toen moest de brandweer ons helpen afkoelen. Dat is wat te veel van het goede!’ We vroegen de commentator om een slotwoord, want wanneer is een evenement voor Stuut geslaagd? Zijn antwoord is waarop we allemaal hopen: ‘Wanneer het merendeel van de aanwezige mensen na afloop zegt: ‘Potverdikke dit was me toch een partij gaaf. Hier komen we zeker voor terug’.’