De rijder aan het woord

Mark Blom, 32 jaar is getrouwd en heeft 3 kinderen, is al jaren actief in de Tractor Pulling. Sinds 2006 is hij lid van het Tractorpullingteam Exception uit Exloo en vanaf 2008 mag hij zich de rijder van de Exception Minipuller noemen. We vroegen hem naar wat tractor pulling voor hem betekent, waaraan een goed pulling evenement moet voldoen en wat Tractor Pulling Eext voor zijn team bijzonder maakt.

Gedeelde hobby

Wat begon al een hobby veranderde naar, zoals bij velen, een deel van het leven. ‘In de winter voorbereiden, om in de zomer deel te nemen aan diverse pulling wedstrijden,’ vertelt Mark. ‘We zien elk jaar vrijwel dezelfde mensen terug op en naast de baan. We zijn elkaars vrienden in plaats van concurrenten. En hoewel het niveau in de loop der jaren steeds hoger is komen te liggen, de kansen op een overwinning daarmee kleiner, blijft het een prachtige bezigheid.’

Goed voorbereid

En wie denkt dat de wedstrijden intensief zijn, kent de voorbereiding nog niet. In het raceseizoen gebeurt dat op weekdagen, omdat de meeste wedstrijden op zaterdag plaatsvinden. ‘Om de Exception elke keer weer in topconditie te krijgen wordt deze voorafgaand en elke wedstrijd volledig nagekeken en waar nodig hersteld of verbeterd. Dit betekent; motor, koppeling, versnellingsbak, achteras, banden, enzovoorts,’ licht Blom toe. ‘De hoeveelheid tijd en moeite die daarmee gemoeid gaat is vaak afhankelijk van de voorgaande wedstrijd; soms valt het mee en soms zit het tegen.’

Compleet pulling evenement

‘Je hebt het natuurlijk niet allemaal in de hand maar op een zonovergoten dag, op een goede baan en met collega pullers strijden om winst is natuurlijk top,’ glundert Blom. ‘En dat, onder het toeziend oog van een hoop enthousiast publiek! Show maken met onze klasse vinden wij het belangrijkste. Wanneer het dan ook nog lukt een goede klassering eruit slepen, is dat mooi meegenomen!’. Blom’s uiteenzetting van een mooie pulling dag sluit naadloos aan bij wat de organisatie in Eext nastreeft. Niet voor niets voelt de ‘Exeler’ zich thuis in Eext. ‘De charme van het knusse evenemententerrein midden in het dorp, de gezellige sfeer en het ‘ons kent ons’ past perfect bij ons pullingteam.’ Suggesties om Tractor Pulling Eext te verbeteren heeft Mark niet. Bíjna niet: ‘Het zou mooi zijn als Eext in de toekomst weer een volwaardige Grant National wedstrijd kan worden!’. En bij dat standpunt sluit de organisatie zich volledig aan. Eext heeft potentie en het enthousiaste bestuur is vastberaden er nu en in de toekomst alles uit te halen wat erin zit.

Nuchter (alhoewel..)

‘Eext is voor ons een thuiswedstrijd. Er komen een hoop vrienden, bekenden en sponsoren kijken; een mooie gelegenheid om te laten zien waar we de hele zomer nu zo veel tijd in steken.’ Op de vraag of team Exception kanshebber is antwoordt Mark: ‘We zijn nuchtere Drenten en we weten dat normaalgesproken geen podiumplaats halen. Maar het zou natuurlijk wel gaaf zijn als dat tóch zou lukken in Eext. Hoe ook, wanneer we kunnen terugkijken op een goede run en we onder het genot van een hapje en een drankje de dag kunnen afsluiten zijn we tevreden. Wij kijken er erg naar uit.’