De tijd tikt weg..

Tractor Pulling is een race tegen de klok. Zowel op de baan als in de werkplaats weten we, wanneer we bellen met Wedde. We spreken met Patrick IJsenbrand, samen met zijn vader teambaas en rijder van Engine2Repair Wildcat. Hoe toepasselijk die naam; er ís nogal wat te repareren..

Kapotte krukas

Tijdens één van de laatste wedstrijden van het seizoen in 2022 slaat het noodlot toe; tijdens de pull in Kalkar (Dld.) breekt de krukas. Het losse onderdeel slaat de motor van de machine volledig aan flarden. Een grote tegenslag voor het team en al helemaal als achteraf pas écht goed duidelijk wordt hoe groot de schade is.

Bij pap op stal’

Patrick (34) is tweede rijder van het team, achter zijn vader Harrie (62). ‘In het seizoen racen we bijna wekelijks, van eind april tot begin september. We rijden in de NTTO- en buitenlandse wedstrijden.’ De twee delen de passie voor tractor pulling al jaren; het werd Patrick met de paplepel ingegoten. ‘De machine woont bij mijn vader,’ vertelt Patrick, ‘en samen met nog twee teamleden wordt daar vele uren aan de machine gesleuteld.’ Normaal gesproken is dat regulier onderhoud, om schades zoveel mogelijk te voorkomen. In dit geval is dat anders: een megaklus, en één onder hoge druk.

Tijdrovend

Na Kalkar en tot december vorig jaar heeft het team vrijwel niets kunnen doen. De zoektocht naar een geschikte nieuwe motor, een zeldzaam exemplaar, bleek niet eenvoudig. Ook de aanpassingen aan de overige onderdelen – maatwerk door een expert – is een tijdrovende klus. Gedurende het seizoen kwamen zowel de motor als de onderdelen (bewerkt) terug naar Wedde. ‘Mooi zul je zeggen, maar we juichten te vroeg,’ vertelt Patrick. ‘De aanpassingen aan de motor bleken niet de juiste en dus kon die terug naar de bewerker. En we hádden al zo weinig tijd!’.

De tijd tikt weg..

Nog altijd is het team in afwachting van de terugkeer van de motor van hun Wildcat. Het wordt krap aan. ‘Met het verstrijken van de dagen wordt de kans dat we in Eext aan de start verschijnen kleiner,’ zegt Patrick. ‘Jammer, want Eext is onze thuiswedstrijd en we rijden er graag. Een evenement middenin het dorp, de sfeer en de gezelligheid, ál onze sponsoren, vrienden en bekenden langs de baan, práchtig!’ Starten doen ze er al jaren en steevast; de mensen achter Engine2Repair Wildcat zijn graag geziene gasten in Eext.

‘We zullen er zijn!’

Aan de start of niet, naar Eext komen ze. ‘De tractor zal er zijn en we maken er sowieso een mooie dag van samen met onze relaties.’ De passie is zichtbaar en de vechtlust ook. Het duimen dat de motor op tijd terugkomt is begonnen en wij weten zeker dat áls de kans er is,.. dit team alles op alles zet om de boel weer op tijd in elkaar te krijgen. Wij duimen met ze mee.