Over Ons

Het evenement

Het bestuur van Tractor Pulling Eext is al een aantal maanden bezig met de organisatie van Tractor Pulling Eext. Het evenement is een professioneel tractor pulling sportevenement, waarbij er onder de vlag van de NTTO (Nederlandse Truck en Tractor Pulling Organisatie) wordt georganiseerd. Dit jaar organiseren wij op zaterdag 1 juli 2023 Tractor Pulling Eext voor de 38e keer. Menigeen was als kind, getuige van ons evenement. Tegenwoordig komen velen van u nog steeds. Nu met uw medewerkers, collega´s, vrienden of het hele gezin. Over 10 jaar zien wij graag dat onze kinderen nog bezig zijn met Tractor Pulling Eext ook al is het in een moderne variant. Het is onze drijfveer om een zeer succesvol Tractor Pulling Eext te organiseren. Voor ons is het evenement succesvol als: de wedstrijd veilig is verlopen; we horen dat men tevreden is over de organisatie; er veel spanning en spektakel te beleven was; als het publiek onder het genot van een versnapering veel vermakelijke momenten heeft gehad. Als wij daarna constateren dat iedereen met een goed gevoel en een lach op het gezicht naar huis gaat maakt voor ons het geheel compleet.

De charme van Eext

Tot op de dag van vandaag organiseren wij in Eext de wedstrijd op één kleibaan. De wedstrijd vindt plaats op het evenemententerrein middenin de pittoreske dorpskern van Eext. Het is één van de typische elementen die behoort tot de, door het publiek benoemde, ‘charme van Eext’. Wat ook tot die charme behoort is dat het één en al gezelligheid is. Mensen kijken al maanden uit naar ons evenement waar men in grote groepen afspreekt om elkaar onder het genot van een versnapering te ontmoeten. Waar het uiteindelijk allemaal om gaat is dat professionele machines met enorme pk’s strijden om te winnen binnen hun subklasse. Het levert één en al spanning en spektakel op, wat de sfeer van Eext compleet maakt.

Wat is Tractor Pulling

100 meter

Bij tractor pulling moeten de deelnemers proberen om met hun voertuig een zware sleepwagen over een zo groot mogelijke afstand te verplaatsen over een honderd meter lange en twaalf meter brede kleibaan. Deze sleepwagen is aan de achterzijde voorzien van wielen, terwijl het gewicht aan de voorzijde rust op een sleepvoet. De wagen is verder uitgerust met een ballastbak, waarin maximaal twaalf ton aan stalen gewichten kan worden geplaatst. Bij de start van de ‘pull’ rust bijna al het gewicht op de wielen, maar doordat de ballastbak gedurende de trekpoging door de wielen van de sleepwagen naar voren wordt bewogen, zal er steeds meer gewicht op de sleepvoet gaan rusten. De benodigde trekkracht neemt daardoor toe, totdat de combinatie ten slotte tot stilstand komt.

Wie het verst komt, wint

Met behulp van infraroodapparatuur wordt vervolgens de afgelegde afstand opgemeten en vastgelegd. De deelnemer die de grootste afstand aflegt, is de winnaar. Vaak gebeurt het dat meerdere deelnemers met de sleepwagen de gehele baanlengte van honderd meter afleggen. In vaktermen heet dat een `full pull`. In dat geval wordt de sleepwagen verzwaard en moeten deze deelnemers in een `pull-off` uitmaken wie de sterkste is. Vaak wordt dan de zogenaamde `floating finish` gehanteerd. Daarbij moet de deelnemer gas blijven geven tot de combinatie tot stilstand komt, ook al wordt daarbij de honderd meter gepasseerd. Het doel daarvan is om een tweede `pull-off` te vermijden. Veel machines hebben geen of te weinig koelcapaciteit aan boord, zodat een derde pull te veel van het goede zou kunnen zijn.

Snelheid is alles

Omdat de sleepwagen aanvankelijk weinig trekkracht vraagt, moet de deelnemer proberen om in de eerste helft van de baan een zo groot mogelijke snelheid te bereiken. Hoe groter de snelheid, hoe meer meters er nog kunnen worden afgelegd nadat de sleepwagen zijn maximale remvermogen heeft bereikt. Alle energie die er in de snelheid van de tonnen zware sleepwagen is gestopt, komt er dan weer uit. Om die grote snelheid te kunnen bereiken, moet een tractor allereerst beschikken over veel vermogen. Vervolgens moet dat vermogen worden omgezet in werkelijke trekkracht en daarbij komt de bestuurder nadrukkelijk in beeld. Hij moet zorgen dat de banden de juiste spanning hebben, hij moet de goede versnelling kiezen en hij moet de ballastgewichten zo plaatsen dat zijn tractor een optimale gewichtsverdeling heeft. Al deze factoren variëren van baan tot baan. En uiteindelijk moet de bestuurder dan ook nog eens zorgen dat hij op het juiste moment gas geeft en moet hij de tractor met behulp van stuur en rempedalen binnen de witte kalklijnen zien te houden. Doet hij dat niet, dan volgt onvermijdelijk een diskwalificatie.

Plattegrond 2022

Plattegrond - Tractor Pulling Eext

Het bestuur Trekker-Treksportvereniging Eext

Het bestuur van Trekker-Treksportvereniging Eext, wie verantwoordelijk is voor de organisatie van Tractor Pulling Eext, is een groep mensen die al vele jaren onder de vlag van de NTTO het evenement organiseert. In de loop der jaren heeft elk bestuurslid een eigen taak onder zijn hoede gekregen waar deze voor verantwoordelijk is. Samen met de vrijwilligers en andere betrokkenen is het doel om voor de deelnemers en het publiek een geslaagd evenement neer te zetten. Naast het organiseren van Tractor Pulling Eext is het bestuur ook verantwoordelijk voor de organisatie van het nieuwe evenement Boeren Trekkertrek Eext, welke voor de eerste keer plaatsvond in 2020.

Leon Koiter

Leon Koiter

Voorzitter

Marcel Mennega

Marcel Mennega

Baanmanager

Bernd Sloots

Bernd Sloots

Deelnemerszaken

Roelof Jan Tienkamp

Roelof Jan Tienkamp

Penningmeester

Jarmen Roosjen

Jarmen Roosjen

Secretaris

Arend-Jan Weinans

Arend-Jan Weinans

Bestuurder